Глобиха Е.ОН за злоупотреба с господстващо положение 23.03 | 13:05

КЗК санкционира "Е.ОН България продажби" във Варна

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че от електроразпределителното дружество "Е.ОН България продажби" във Варна необосновано са отказали доставяне на електрическа енергия в имота на фирма "Готар Инвестмънт" ООД в Нови Пазар в периода 11 септември 2008 г. - 29 ноември 2009 г.

Това съобщават от пресцентъра на комисията. КЗК наложи на дружеството имуществена санкция от 3 204 225 лева. Санкцията представлява процент от нетните приходи на дружеството от продажба на електроенергия за 2009 г.

"Е.ОН България Продажби” АД обосновава своя отказ за доставка на електроенергия с неизпълнени стари задължения за плащане цената на консумираната електрическа енергия от предишен собственик на имота, който не е прекратил по надлежния ред отношенията си с енергийното предприятие.

Разследването на КЗК установи, че задълженията за плащане цената на потребената електрическа енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 година от собственика по това време - "Китка стил” ООД.

За период по-кратък от 2 години са натрупани близо 30 000 лв. неплатени задължения на "Китка стил” ООД. През цялото това време "Е.ОН България Продажби” АД ("Електроразпределение Варна” EАД) не предприема каквито и да било действия за предотвратяване по-нататъшно увеличение на просрочваните към него задължения или събиране на неплатените суми.

Впоследствие "Е.ОН България Продажби” АД продължава да бездейства по отношение на своите вземания, като този период от време достига до 3 години.

В продължение на повече от една година – от 11.09.2008 г. до 29.11.2009 г. "Е.ОН България Продажби” АД, възползвайки се от господстващата си позиция на съответния пазар, напълно блокира дейността на "Готар Инвестмънт” ООД в придобития имот – цех 203а, гр. Нови Пазар.

Ответното дружество цели единствено удовлетворяването на своя интерес – заплащане на цената на вече потребена електроенергия, без значение кой точно ще бъде платецът.

Пълното незачитане на конкурентно правните правила от страна на "Е.ОН България Продажби” АД в рамките на разглеждания период, както и пренебрегването на специалната отговорност, която господстващото предприятие е следвало да прояви още при депозиране на искането на "Готар Инвестмънт” ООД (14.08.2008 г.) за покупко-продажба на електрическа енергия, както и факта, че нарушението не е изолиран случай в практиката на "Е.ОН България Продажби” АД, Комисията счита за напълно обосноваващи санкционирането на нарушителя.

Водещи

Най-четени