Големите автомобилни производители от САЩ и Азия чакат добър месец май 31.05 | 15:49

Особено добър изглежда ще е месецът за Toyota

От Ивайло Ачев

През този месец най-големите автомобилни производители в Азия и САЩ очакват добри резултати по отношение на продажбите.

Месец май изглежда се е оказал особено благоприятен за възстановяването на позициите на Toyota, сочат предварителните данни за резултатите на японския производител на автомобили.

Според предвижданията основна роля за възхода на Toyota играе американският пазар. Очаква се 31% общ ръст на годишна база на доставките на леки моторни превозни средства, т.е. 1,39 млн. единици. Най-търсени изглеждат моделите Camry и Prius. Официалните данни ще са ясни утре, 1 юни, уточнява Bloomberg.

Като цяло изглежда големите производители на автомобили в световен мащаб не могат да се оплачат от май. General Motors например очаква около 15% ръст в продажбите си, което обаче е малко по-слабо, отколкото преди година. Тогава растежът беше от 17,7%.

При Ford прогнозите са за 12% растеж на продажбите. Компанията увеличи производството заради голямото търсене на моделите Focus, сериите F и Explorer до 400 хил. единици на годишна база.

От Chrysler очакват 40% растеж в продажбите. В последните десет дни компанията направи промоция на американския пазар с разсрочено плащане на свои модели.

При азиатските производители за Honda се споменават цифри, сочещи ръст от 53% на доставките. При Nissan ръстът се очаква да е 29%. Hyundai и Kia общо прогнозират растеж от 17%.

_______________________________

Участвайте в инициативата "Това е колата" на Div.bg и гласувайте в автомобилните класации на сайта.

Водещи

Най-четени