Големите американски банки по пътя на трайното възстановяване 18.04 | 20:03

Citigroup е поредната, която обяви добри новини

От Нели Минчева

Третата по големина американска банка – Citigroup, чиято най-силна марка е Citibank – отчете спад от 32% в нетната си печалба за първото тримесечие, но това се оказа по-малко понижение от очакванията на анализаторите, съобщава Блумбърг.

Печалбата на финансовата институция възлиза на 3 млрд. долара, или 10 цента на акция, спрямо 4,43 млрд. долара, или 15 цента на брой за същия период преди година. Двадесет и двама анализатори на Блумбърг имаха средни очаквания за 9 цента на акция.

Приходите на финансовата институция са нараснали със 7% в сравнение с предходното тримесечие, за да достигнат 19,7 млрд. долара, но на годишна база падат с 22 на сто.

От ръководството на Citigroup обясняват, че продължават да напредват в изпълнението на стратегията си за финансова дисциплинираност. Благодарения на нея Citi Holdings е намалила загубата си, а групата инвестира в Citicorp – сърцевината на нейната дейност.

Приходите на Citicorp са нараснали с 16% на тримесечна база до 16,5 млрд. долара, макар и на годишна да са с 11% по-малки.

От групата освен това подчертават, че загубите от кредити в Citigroup се понижават за седмо поредно тримесечие.

Общо взето резултатите на Citigroup са поредната добра новина за финансовия сектор в САЩ, който доскоро тънеше в загуби.

През миналата седмица Bank of America, най-големият американски кредитор по размер на активите, отчете печалба от 2,05 млрд. долара, докато нетният резултат на втория в банковата сфера - JPMorgan Chase & Co. - възлезе на 5,56 млрд. долара.

Силен резултат се очаква и за четвъртия банков играч - Wells Fargo, който според анализатори на Блумбърг ще има печалба от 3,66 млрд. долара за тримесечието. Данните ще бъдат оповестени на 20 април.

Водещи

Най-четени