Големите компании в САЩ печелят от решенията на Върховния съд 29.06 | 12:55

Най-висшата съдебна инстанция в САЩ дава предимство на едрия бизнес

От Ивайло Ачев

Американският едър бизнес е големият печеливш от работата на Върховния съд в САЩ през последния заседателен сезон (октомври 2010 година – юни 2011 година), пише Ройтерс.

Най-голяма изгода от решенията на съда са извлекли Wal-Mart, АТ&Т и индустрията за производство на електроенергия от въглища.

В случая с Wal-Mart става въпрос за забрана за разглеждане на колективен иск на база полова дискриминация срещу най-голямата търговска верига в света. Искът първоначално е заведен от шест жени, тъй като според тях са систематично прескачани при увеличението на заплати в компанията и не са получавали бонуси и премии за разлика от колегите си от мъжки пол.

Подобен е и случаят с AT&T, като единствената разлика е, че става въпрос за допълнително таксуване на хора, ползващи iPhone и iPad. В някои случаи са пращани сметки за ползване на устройствата и услугите им за периоди, в които клиентът дори не е докосвал своя iPhone/iPad.

Не по-малко важно беше решението и по отношение на производството на електроенергия от въглища. Върховният съд прекрати иск, според който този тип предприятия допринасят за промяната на климата и глобалното затопляне.

В последния ден от настоящия заседателен сезон, Американският върховен съд взе едно от най-противоречивите си решения от гледна точка на обществото. Съдът обяви за противоконституционен закон в Калифорния, който забраняваше продажбата на малолетни на видеоигри, в които има език, проповядващ насилие.

Все пак не всички съдебни решения са в полза на бизнеса. Върховният съд одобри закон в Аризона, който наказа американските компании за наемане на работа на нелегални имигранти. Освен това съдът реши, че компаниите в САЩ нямат право да спират публичното оповестяване на информация за тях от страна на държавата.

"Определено съдът защитава интересите на бизнеса в САЩ. Често обаче това е за сметка на обикновените граждани, които търсят правосъдие", твърди Стивън Шапиро, директор на Американския съюз за граждански свободи.

Водещи