Голяма част от кредитите в КТБ може да бъдат събрани 28.10 | 16:48

Специална фирма може да се наеме за събиране на необезпечените заеми, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

От iNews.bg

Трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от КТБ кредити. Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало голяма част от раздадените под формата на необезпечени кредити да бъдат събрани. Това коментира вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева по темата с КТБ. Тя припомни, че според данните на БНБ такива кредити в КТБ има за над 4,2 млрд. лева.

Няма как редовен или служебен кабинет да наеме такава фирма, би трябвало това да го направи БНБ или пък синдикът в КТБ, ако се върви към обявяване в несъстоятелност, заяви още тя.

Ако се мине по процедура за оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някой, смята още Захариева.

По отношение на необходимостта от актуализация на бюджета Захариева заяви, че се надява внесеният от служебния премиер проект за актуализация да бъде подкрепен. Ако това не се случи, в края на ноември страната ни ще бъде в невъзможност да поема част от неотложните си разходи.

Захариева отбеляза, че предвидените в проекта 2 млрд лв. във връзка с КТБ са за осигуряване на гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да могат да бъдат платени всички гарантирани по закон депозити.

Вицепремиерът каза, че според нея всяка формула, която води до съставяне на правителство, е по-добра от липса на правителство и нови избори. Надявам се политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство, заяви Захариева.

Водещи

Най-четени