Горанов: КТБ може да отвори пак, ако ВАС реши, че лицензът й е отнет неправомерно 08.01 | 13:15

Общо 3,25 млрд. лв. до сега са изплатени от гарантираните влогове в банката

От iNews.bg

Ако ВАС реши, че неправилно е отнет лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), то банката може да отвори пак, а отстранените управляващи органи да заемат местата си. При тази хипотеза Фондът за гарантиране на влоговете ще бъде най-големият кредитор. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в управляваното от него ведомство. Делото бе отложено и насрочено за февруари.

"Животът продължава, докъдето стигнем", добави Горанов.

Относно изнасянето на картини от централния офис на банката в столицата и откарването им в Националната художествена галерия, шефът на фонда Радослав Миленков заяви, че не е знаел за подобни действия. Той обаче бе категоричен, че произведенията на изкуството не били собственост на самата банка.

Миленков заяви още, че кампанията за изплащане на гарантираните депозити в КТБ почти приключва. Изплатените законово гарантирани суми са 3,25 млрд. лв. като общият им размер в банката е 3,6 млрд. лв. Това значи, че за 20 дни са изплатени 90% от гарантираните влогове. Според него операцията по прехвърлянето на сметките в девет други банки е преминала без сътресения

Парите си са получили над 91 300 вложители, клато само около 2% от тях са изтеглили парите си в брой. Това означава, че 64 млн. лева са останали под "дюшеците” на хората. 

Само в първия ден на изплащане на гарантираните влогове в КТБ, деветте банки изплатиха общо 1,7 млрд. лева на 25 000 вложители. От друга страна за първите 3 дни 55% са били разплатени. За последните 3 работни дни процентът е 1,8%, тоест трендът е намаляващ.

Финансовият министър каза още, че от лятото досега има натрупани много задачи, които както в централната банка, така и по отношение на законодателството, трябва да бъдат подобрени, така че всякакви съмнение и поводи за спекулация да не са на дневен ред.

"В тясно сътрудничество с парламента ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност, в Закона за БНБ да бъдат премахнати на база на горчивия опит от дългото лято на безвремие по отношение на процесите в КТБ. Що касае въпросите, свързани с търговските сделки, които се извършват в момента аз разчитам и отправих подобен апел, че ВАС максимално бързо ще реши казуса в една или друга посока, така че да е ясно и да започне един процес на решаване на казуса с КТБ на принципна основа", каза още Владислав Горанов.

По думите му слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност.

От регионалното министерство добавиха, че Сдруженията на собствениците със сключени споразумения за финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. с доверителните сметки в КТБ АД от днес имат начислени гарантирани суми, подадени от КТБ АД.

Гарантираните си средства лицата ще могат да получат от съответните обслужващи банки от днес, 8 януари 2015 г.

В отговор на изпратени писма от МРРБ до КТБ АД и до Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), с които МРРБ потвърди отказа си от права по сметките на Сдруженията на собствениците, наложените в полза на министерството блокировки бяха вдигнати.

Поради технически софтуерни проблеми при обмяната на данните за влоговете между КТБ АД и ФГВБ, информацията за вдигане на блокировките не можа да достигне до ФГВБ веднага и да се изпрати до изплащащите банки.

От вчера, 7 януари 2014 г., информацията за освобождаване на гарантираните сумите в полза на Сдруженията на собствениците беше препратена на изплащащите банки и гарантираните суми са предоставени на разположение на Сдруженията на собствениците.

Водещи

Най-четени