Горанов с крачка назад за пенсионните фондове, иска дискусия преди промените 31.05 | 17:30

С изменения в законодателството ще вдигат капитала на дружествата, които ще изплащат безсрочни пенсии

От iNews.bg

Финансовият министър Владислав Горанов отстъпи по отношение на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи изплащането на т.нар. втора пенсия. Преди да бъдат правени каквито и да било изменения, темата ще бъде подложена на широка дискусия. Това съобщи самият Горанов, предаде БГНЕС. "Окончателно как ще се взимат парите за пенсии от втория стълб ще стане ясно след решение със социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество и проведен дебат", обяви Горанов.

Финансовият министър посочи още, че промените в КСО ще бъдат в три основни направления. Първите са свързани с изискванията към капитала на пенсионноосигурителните дружества. За тези, които ще изплащат пожизнени пенсии, капиталът се увеличава на 7.4 млн. лв., а тези за срочни пенсии той ще остане 5 млн. лв., както е досега. Въвеждат се изисквания и към произхода на капитала като новото е необходимостта той да е от собствени средства. Изискванията са подобни и на тези за банките и застрахователите, обясни още Горанов.

В същото време се завишават условията и към членовете на управителните и контролни органи на пенсионноосигурителните дружества. Предвижда се да има и независими членове, които да са от свободна квота, посочи Горанов. Въвежда се и одобрителен режим, отново както е при банките. Относно измененията в инвестиционната политика, промените включват също и нова възможност за инвестиране в дългови ценни книжа.

Въвежда се и лимит от 20% от активите на фонда за инвестиция в държавни ценни книжа на трета държава. Увеличава се и лимитът на инвестиране в акции, търгувани на регулиран пазар от 20 на 25% от активите на фонда, каза Горанов.

Водещи

Най-четени