Гордост и предразсъдъци в бизнеса – малко жени стават мениджъри 05.04 | 16:27

Само 11% са дамите на високи постове у нас

От Филипа Тодева

Жените-мениджъри в България са едва 11 %. Това показва ново изследване на Българската академия на науките и Изкуствата. Изводът от изследването е, че на професионалното развитие на много способни българки пречи т. нар. "стъклен таван”, т.е. все още съществуващото предубеждение, че една жена няма да се справи по-добре с ръководството на една фирма от представител на мъжкия пол.

Академията е организатор на конференцията с международно участие на тема: "Личност и общество: предизвикателствата на промяната”, съвместно със Сръбската кралска академия на науките и изкуствата и Европейския център за бизнес, образование и наука.

"Една от причините за дискриминацията на жените по отношение на високи постове са предварителните очаквания към тях за изява на типично женски черти при управлението, които изключват мъжки качества като например способност за премерен риск", обясни в доклада си Юлика Новкова от Университетския център за управление на конфликтни и организационни изследвания към Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

Тя постави акцент и върху друг тип дискриминация към женския пол – заплатите на жените като цяло са с 14% по-ниски от тези при мъжете.

Академик Крум Крумов, специалист по социална психология от СУ "Св. Климент Охридски”, разкрива 4 предпоставки, които се отразяват върху просперитета на едно предприятие или фирма: свободното движение на информационните потоци, икономическия фундамент на обществото, законодателната система и политическата система и идеология.

Той обръща внимание, че за конкретните успехи на дадена фирма, освен доброто качество на продуктите и ниските цени, от голяма важност е бързината на мениждърските решения.

"България е единствената страна в ЕС, в която вече 30 години не е взето решение за това дали да се строи атомна централа "Белене”. Каквото и решение да се вземе след толкова години умуване, ще бъде погрешно според теоретичните принципи на мениджърството”, каза още акад. Крумов.

Водещи

Най-четени