Горивата скочиха, дизелът на места е над 3 кинта 19.02 | 16:20

Цените се покачват постепенно, с по няколко стотинки на седмица, а така шофьорите не забелязват увеличението

От iNews.bg

Въпреки поевтиняването на горивата в края на миналата година у нас, сега отново се забелязва скок на цените. Това показа проверка на колегите от Флагман.бг по бензиностанциите. От началото на годината дизелът е поскъпнал с 10 стотинки, а при бензина увеличението е около 7 стотинки. 

Цените се покачват постепенно, с по няколко стотинки на седмица, а така шофьорите не забелязват увеличението. 

"Тихомълком, лека-полека, цените отново стигнаха най-високите си нива. Усещаме разликата, но какво можем да направим? Не знам кои са тези експерти, които твърдят, че горивата у нас са едни от най-евтините и защо е това сравнение. Ние получаваме ли заплатите на немците, например? Как можем да се сравним с техния стандарт", коментира недоволен шофьор. 

Днес литър от най-масовия бензин - А95, се търгува на цени от 2,39 до 2,89 лв./л. Дизелът пък надхвърли 3 лв. на места. Цените варират от 2,49 до 3,02 лв./л. Най-скъпо е в големите вериги, сочи наша проверка. 

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви пред Bulgaria on air, че увеличението се дължи на скок в цената на суровия петрол.

"Поскъпването на цените на горивата, което наистина е минимално, е в рамките на 2%. То се дължи изцяло, че поскъпва и суровият петрол. Горивото поскъпва и на международния пазар. Няма как - и по нашите бензиностанции цените тръгват леко нагоре", подчерта той.

Водещи

Най-четени