Горивото е поевтиняло с до 5,5% в края на миналата година 14.01 | 13:50

Цената на самолетните билети у нас е скочила двойно покрай коледните празници

От iNews.bg

През декември 2014 г. самолетните билети в България са поскъпнали двойно. През последния месец на миналата година цената на международните полети е скочила с 57,3%, показват изчисленията на Националния статистически институт (НСИ).

Вероятно поскъпването е обвързано с повишения брой пътувания покрай коледните и новогодишните празници. Заедно с това данните за декември показват увеличение на стойността на комплексни услуги за почивка и туристически пътувания с 16,1%, а на краткосрочното настаняване в хотели – с 5%.

От друга страна поевтиняването на петрола в световен мащаб е оказало влияние и върху цените на горивата у нас в края на 2014 г. Така цената на пропан-бутана е паднала с 5,5 на сто, а тази на дизела – с 5,1 на сто. Националната статистика регистрират намаление и в стойността на бензинът А 95 Н (с 1,8%) и на А 98 (с 2%).

Изчисленията на НСИ отчитат месечна инфлация за декември в рамките на 0% в сравнение с предходния месец. За разлика от същия период на 2013 г. обаче статистиката показва дефлация в размер на минус 0,9%. За периода януари - декември 2014 г. спрямо същите месеци на предходната година дефлацията е минус 1,4%.

По отношение на хранителните продукти най-голямо поскъпване в рамките на 30,2 на сто има при зелето. В края на миналата година цената на лещата е нараснала с 3,6%, на морковите – с 2,4%, а на кафето – с 2,1%. От друга страна през декември е спаднала стойността на на цитрусовите плодове (с 13,3 на сто), на на краставиците (с 4,6 на сто), както и на лука (с 4,3 на сто).

Водещи

Най-четени