Горката Украйна! От една криза – в друга 26.02 | 14:25

Европа и САЩ ще помагат, само срещу споразумение с МВФ

От iNews.bg

Кризите сякаш следват неотменно Украйна. След като преживя кървавите политически протести, страната е изправена пред ново предизвикателство – икономиката. Според информацията, предоставена от временно изпълняващия длъжността финансов министър Юрий Колобов, Украйна има нужда от 35 млрд. долара до 2015 година. Нещо повече -

Киев ще предложи на своите партньори да се съберат на "донорска конференция". На нея са поканени САЩ, Европейският съюз и други страни, а също така Международният валутен фонд и останалите международни финансови организации.

Страната не за първи път планира да иска пари от фонда, но е важно да се види дали ще може да отговори на поставените изисквания. Условието за американска и европейска подкрепа ще бъда споразумение с МВФ.

През 2010 г. МВФ се съгласи да предостави на Украйна кредит от $16,5 млрд, но до съглашение така и не се стигна, понеже украинските власти не успяха да отговорят на критериите. Напълно възможно е в новите преговори за финансова помощ условията да бъдат същите или поне близки до поставените тогава. Insmarket.bg припомня основните от тях.

Водещи