Готвим се за нова газова криза 23.09 | 12:53

Договарят се доставки на природен газ от Гърция, обясни министър Щонов

От Георги Велев

Нова газова криза се очаква да се разрази у нас веднага щом Русия реши да спре кранчето на газа за Украйна.Има голяма вероятност това да се случи и в момента държавата прави всичко възможно да се минимизират последствията от кризата, каза служебният енергиен министър Васил Щонов. Той уточни, че е трудно да се предвиди дали ще има газова криза или не, но е много вероятно това да се случи. В момента продължава запълването с природен газ на хранилището в Чирен, като до понеделник там са били складирани 440 млн. куб. метра природен газ.

Ако спрат доставките за България или дори намалеят положението ще стане тежко. Причината е, че ние получаваме синьо гориво по една тръба от Русия, която минава през Украйна. Собствения добив на синьо гориво у нас е пренебрежимо малък.

В случай на спиране на доставките може да осигурим авариен внос на синьо гориво от Гърция, като оттам можем да получаваме между 1 и 3 млн. куб. метра дневно. Тези количества е възможно да бъдат получени единствено ако в Гърция има свободни количества природен газ. Според Щонов е възможно да получаваме дори до 5 млн. кубични метра газ оттам, но в по-дългосрочен план. Ако бъдат осигурени доставки оттам, то очакваната газова криза почти няма да се усети, смята министърът.

В момента се договарят доставки на гориво по фючърсни цени, които са по-високи от цената на доставяния в момента природен газ, каза още Щонов. Той не уточни колко по-скъпо ще заплаща "Булгаргаз" за доставяното гориво от Гърция. При газовата криза от 2009 г. закупените оттам количества бяха двойно по-скъпи от тези, които предлагаше "Газпром". Доставките могат да се извършат по газопровода Кула-Сидерокастро.

Държавната  "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние, защото по-голямата част от средствата са блокирани в КТБ. В случай на нужда за купуване на по-скъп газ е възможно Българският енергиен холдинг да отпусне кредит на газовия доставчик, за да може да плати на гръцките компании. В случая по-важно е да се осигурят количества природен газ, а след това се гледа цената, обясни Щонов.

Според него страната ни има природен газ за около месец. Това е възможно ако само индустрията използва газ, топлофикациите минат на мазут. В момента текат проверките какви количества мазут имат складирани дружествата. По наредба топлофикациите трябва да имат резерви за 5 дни работа за работа на това гориво.

Водещи

Най-четени