Готвят забрана за конгресмените да се възползват от вътрешна информация на борсата 31.01 | 18:02

И досега законодателите в САЩ подлежат на сакции като обикновените инвеститори

От Ивайло Ачев

Американският Конгрес най-после се реши да приеме закон (STOCK), който пряко забранява на конгресмени да се възползват на борсата от вътрешната информация, която получават покрай работата си, предаде AP.

Законът изрично ще изисква в срок от най-много 30 дни всеки конгресмен да обвява публично своите борсови операции, ако има такива. Освен това нормата изрично забранява на членове на Конгреса да се възползват от придобита покрай работата им информация, за да търгуват на борсата. Конгресмените не могат да дават и ключова информация на членове на семейството си или на приятели, ако тази информация ще помогне за създаване на нечестно предимство на борсата.

И досега конгресмените в САЩ са обект на закона както и обикновените инвеститори, но нито един член на Конгреса не е съден за злоупотреба с вътрешна информация. Последният случай в тази насока беше през 2005 година, когато Американската комисия по борсите и ценните книжа (SEC) започна разследване на лидера на мнозинството в Сената Бил Фрист. SEC подозираше, че Фрист се е възползвал от вътрешна информация при продажбата на акции на фамилната си компания, но нищо не се доказа.

Очаква се до края на седмицата нормата да бъде приета, след като Сенатът вече одобри да има гласуване.

Водещи

Най-четени