Готови ли са европейските банки за отварянето на кутията на Пандора? 23.05 | 10:20

Излизането на Гърция от еврозоната може да се окаже катастрофално

От iNews.bg

Европейските банки могат да се окажат сред големите потърпевши от излизането на Гърция от еврозоната. Според експерти, цитирани от Bloomberg, банките повишават капиталовите буфери, отписват "токсичните" гръцки активи и използват заеми от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Но все пак несигурността, която ще настъпи, едва ли може да бъде лесно преодоляна. Една от първите заплахи е масовото изтегляне на депозитите.

Статистически данни показват, че за миналата година банките в Германия, Франция и Великобритания са получили заявки за прекратяване на депозитите от Италия, Испания, Португалия и Ирландия в размер на 1,19 трилиона евро.

Само през миналата седмица гърците са изтеглили над 700 млн. евро от банките, показа статистиката на централната банка в южната ни съседка.

След това, излизането на Гърция от валутния съюз ще разклати сериозно доверието в единната валута, обясняват анализатори и допълват, че след това вероятно ще последва изхвърлянето на Испания, Италия, а дори и на Франция.

Следващата заплаха е девалвацията. Излизането на Гърция от еврозоната веднага ще намали стойността на националната валута. Така много хора и компании ще се окажат неспособни да посрещнат разходите си и съответно – да обслужат задълженията към банките.

Водещи

Най-четени