Греков: Продажбата на земи за „Южен поток“ е с решение от 2011 г. 03.08 | 15:00

Земеделският министър в оставка няма притеснения за законността на сделката

От Мария Стоянова

Земеделският министър в оставка Димитър Греков заяви, че решението за продажбата на земи край Варна за нуждите на "Южен поток" се базират на постановление от 2011 г., според което газопроводът е обявен за обект с национално значение.

Министърът посочи, че няма притеснения относно законността на продажбата на земи с цел да се построи тръбата. Припомняме, че че на 15 юли е сключена сделка за продажба на 17 имота във варненско за нуждите на "Южен поток", въпреки издадените от премиера нареждания на 8 юни всички дейности по проекта да бъдат прекратени.

Греков уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 млн. лева. По думите му подробният устроствен план за имотите е одобрен със заповед от 24 март 2014 г.

"За действието на това решение, в крайна сметка, са необходими предварителни действия както за сервитута на съответните площи, така и за отчуждаването на местата, където са свързани с нагнетателните станции на газа. Ето защо, в следствие на това решение е постъпило заявление от "Южен поток” за извършване на такива действия", обясни Греков пред БНР.

"Решението за изключване на имотите от Държавния горски фонд е взето на основание на Закона за горите по заявление на "Южен поток” – България. За тези си действия "Южен поток” е платил над 20 милиона лева за горите. В тези 20 милиона са включени и действия за възстановяването на онази част от гората, където е нарушена, тоест залесяване и поддържане", допълни министърът в оставка.

Водещи

Най-четени