Греков успокои: Няма интерес от чужди инвеститори към земеделска земя 22.10 | 14:49

Това, че земята не е окрупнена, отблъсква инвеститорите

От Ивелина Георгиева

Няма интерес от страна на чуждестранни инвеститори към закупуване на земеделска земя у нас. Това увери министърът на земеделието Димитър Греков в парламента по време на дебатите за мораториума за продажбата на земя.

Досега запитвания от такова естество към държавата не са получени, заяви министърът, като бе категоричен, че възможността 50% от българската земеделска земя да станат собственост на чужденци не съществуват.

Причините за това са липсата на интерес и липсата на възможност да бъде закупена земя в толкова големи размери, поясни той. "Няма интерес и няма и да има", категоричен бе Греков.

Земеделският министър обясни, че откакто заема поста, чуждестранните инвеститори са се интересували от комасирана земя (окрупнен парцел земя - бел. ред.). Държавата трябва да вземе такива мерки, че българските земеделски производители да могат да окрупнят земята си и тя да бъде интересна не само за чужденците, но и за тях, посочи Греков.

Той даде пример със случаите, в които един парцел има десетки наследници и съответно той не представлява интерес нито за чужденците, нито за нашите земеделски производители.

До края на ноември ще бъде направен земеделски регистър на всички земеделски производители, обеща Греков. Малките фермери ще бъдат субсидирани по по-различен начин от сега в следващия програмен период, подчерта земеделският министър и добави, че тази тактика ще залегне в поведението на министерството през 2014–2020 г.

Ще бъдат изплащани първите хектари, а не плащане на единица площ, обясни министърът на земеделието. По думите му така ще може за различните култури да се получи различно плащане.

По-рано през деня Греков коментира пред БНР, че не можем да попречим на чужденци да купуват земеделска земя след Нова година, но можем да ограничим такива сделки със законови средства.

По думите му може да бъде поставено условие, че не може да се обработва земя, ако не е обработвана 3 години в България. "Едно от условията, ако поставим, примерно, за стопанисването ѝ в определен период от време, би ограничило чужденците", посочи той.

Още веднъж Греков посочи, че купуването на земя от чужденци ще бъде затруднено в близките години от обективни обстоятелства. Така например много от арендаторите имат сключени 3-, 5-, 10-годишни договори със собствениците на земя. Те не могат да бъдат разваляни, тоест те не могат да купят тази земя. Много от чужденците, които искат да купят земя, мислят, че ще намерят тук една окрупнена, комасирана земя, примерно от 10 000 декара, но такова нещо няма!

Във връзка с този въпрос е необходим по-дълъг период от три, пет, дори и 10 години земята да бъде комасирана, тоест така да бъде окрупнена, че да представлява интерес", допълва той.

Водещи

Най-четени