Гроздето заслужавало по-висока цена 30.08 | 15:04

"Няма опасност вносът от Гърция да "удари" пазара ни", успокои земеделският министър

От Кремена Бедерева

С молебен, отслужен от местни свещеници в лозовите масиви край пловдивското село Устина, започна официално гроздоберът.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков откъсна символично първата чепка грозде, съобщава БТА.

Пред лозарите от региона той подчерта, че очаква реколтата от грозде тази година да бъде с около 40 на сто над очакваното. Тази година лозята са опазени от болести и неприятели и се поддържат в добър вид, което означава, че следващата година ще имаме едно много добро вино, добави Греков.

Той обясни, че съчетанието между захари, киселини и багрилни вещества са много добри, захарността вече минава 25%, което по думите му налага гроздоберът да започне по-рано.

Засега няма опасност вносът от Гърция да "удари" българското грозде на пазара, защото по думите на министъра оттам се внасят малки количества десертно грозде.

Освен това, допълни той, реколтата ни е съвсем конкурента и от нея ще произведем качествени вина, които ще се реализират на пазара.

Относно цената Греков каза, че тази година "гроздето заслужава по-висока цена, но тя се налага от тези, които ще го изкупуват".

За десертното грозде земеделският министър каза, че има увеличаване на площите с него. Димитър Греков каза, че след Молдова България има най-богата сортова листа с грозде, които се разпространяват в чужбина.

В момента над 1000 сорта грозде се съхраняват в нашите институти и университети и интересът от други страни към този генофонд е голям, тъй като те са много адаптивни, с прекрасни вкусови качества, уточни Греков.

Най-четени