Грози ни екологична криза – ще хвърлят животинските трупове по деретата 03.11 | 10:28

Най-големият екарисаж у нас спира работа

От Мария Стоянова

Екологична криза грози страната ни, тъй като най-голямото предприятие за унищожаване на животински трупове в Шумен спира да работи. Причината е, че то не е получило нито лев от държавата от началото на годината, в лицето на Агенцията по безопасност на храните.

Два са действащите екарисажи у нас. Освен предприятието в Шумен такова има и в село Тополи край Варна. Държавата дължи общо 10 милиона лева на двете инсталации. Шуменското дружество има да получава малко над 4 милиона лева за дейността си от началото на годината.

Управителят на шуменския екарисаж Мирослав Александров заяви пред bTV, че опасността от екологична криза е голяма, тъй като държавата няма алтернативен вариант за унищожаване на животинските трупове. Всеки месец там се обработват около 200-250 тона мъртви животни, а при кризисни ситуации, както това лято с болестта син език - над 500 тона

"Единият вариант е да почнат да се загробват труповете, което обаче е в разрез с много еконорми. Най-важното е, че носи риск за здравето на хората и животните, тъй като не се знае с тези подпочвени води какво се случва. Ще започне наказателна процедура от Брюксел и страната ни ще бъде санкционирана”, предрече Александров.

Другият вариант бил животинските трупове да останат безконтролно изхвърлени на различни места - в дерета, реки и поляни, което също крие риск от зарази.

Ако проблемът с плащанията към екарисажа бъде бързо разрешен, това съвсем няма да нормализира ситуацията, защото на 13 декември изтича срокът на договора на шуменското дружество с Агенцията по храните. Към момента не е стартирала нова процедура за нов контракт. Това означава, че от средата на декември шуменският екарисаж отново трябва да спре работа.

Зам.-министърът на земеделието Марина Бракалова обясни пред bTV, че имало 60 млн. лв. дефицит. Пари за екарисажи не са плащани и не са били предвидени от предишния кабинет, но вече са отпуснати 2,2 млн. от Министерския съвет.

Водещи

Най-четени