Гръцка фирма ще строи Лот 4 на АМ "Струма" 20.09 | 17:24

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина от 15 км

От Кремена Бедерева

Гръцката фирма "Актор" е победител в търга за допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ "Струма". Тя предлага цена от 1, 908 млн. евро на километър, или 55 980 000 лева без ДДС за целия участък.

Това съвпада със средните цени, на които до момента се изграждат магистралите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след отварянето на ценовите оферти за избор на изпълнител на допълнително проектиране и строителството на Лот 4 на АМ "Струма".

От 15 кандидатствали фирми 14 са допуснати до финансова оценка. Най-скъпата оферта е на "Алпине Бау ГмБх" - 86 099 367,38 лв. без ДДС.

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина от 15 км.

Проведеният търг за Лот 4 на "Струма" е последният, в който водеща е най-ниската цена. За Лот 2 на "Струма" със съдействието на банките, външна юридическа фирма и външни консултанти по линия на JASPERS изготвяме новия вид документация, според която ще се избира икономически най-изгодната оферта.

За избора на изпълнител повече значение ще има техническата, а не финансовата оценка.

През октомври външните консултанти трябва да подготвят документацията за Лот 2 на "Струма". До края на годината новия подход и документация трябва да се съгласуват с JASPERS и Европейската инвестиционна банка, информира Павлова.

Изпълнението на Лот 3 на магистрала "Тракия", както и на останалите обекти и лотове, е в срок. "Надявам се юни месец догодина да пуснем Лот 2 на магистрала "Тракия", а Лот 3 - най-късно септември", каза Павлова.

Лот 3 от магистрала "Тракия", от Нова Загора до Ямбол, също се строи от "Актор".