Гръцките депутати изнасят масово парите си в чужбина 27.02 | 10:35

Над 40 политици са изнесли извън страната по над 100 000 евро всеки

От Олга Андреева

Лъснаха над 40 депутати в Гърция, изнесли пари в чужбина, след като миналата седмица гръмна скандалът с депутата, който без знанието на данъчните е изнесъл в чужбина един милион евро.

След проверка на министерството на финансите става ясно, че над 40 депутати, предимно бивши, от 300-местния гръцки парламент са в списъка на изнеслите парите си в чужбина, като все още не е ясно дали са платили или не данъци върху тях.

Става дума за влогове в размер на над 100 000 евро за всеки политик, пренесени в банки в чужбина след 2009 г., като не са малко и онези, изнесли парите през банковия клон, който се намира в сградата на самия гръцки парламент, посочва в. "Етнос".

Следващият етап от проверката предвижда изнесените пари да бъдат съпоставени с данните по данъчните декларации, за да се установи дали става дума за укрити пари или върху тях са платени дължимите данъци.

Междувременно все още не е оповестено името на депутата, за когото миналата седмица стана ясно, че през март 2011 г. е изнесъл един милион евро в чужбина.

"Катимерини" уточнява, че все още не е окончателно ясно и дали става дума за пари, върху които не е платен данък, макар досегашните проверки да сочат, че няма депутат, който да е декларирал банков превод към чужда банка от един милион евро.

Министърът на финансите Евангелос Венизелос подчерта, че в случая не става само въпрос за законност, но и за етика, особено на фона на плана на кабинета в страната да бъдат върнати влогове на стойност 64 млрд. евро, за да се съживи икономиката. "Направих призив да подемем инициатива като нация да си върнем вложенията в страната. Нека тази инициатива започне от политиците и роднините им".

Освен политическите лица, в черния списък на финансовото министерство се намират и хиляди физически лица, които също ще бъдат подложени на щателни проверки. Тези, които не могат да обяснят размера на влоговете си с доходите, които имат, ще бъдат обложени с максималната ставка от 45%.

Водещи

Най-четени