Гръцките полицаи и пожарникари остават с 585 евро на месец 29.02 | 09:41

Гръцкият парламент одобри съкращенията по втория заем от ЕС и МВФ

От Ивайло Ачев

Гръцкият парламент официално ратифицира условията на споразумението за отпускане на втория помощен пакет на стойност 130 млрд. евро за южните ни съседи, предаде Bloomberg.

202-ма депутати подкрепиха мерките, а 80 гласуваха срещу тях. Гласуването мина в отсъствието на гръцкия премиер Лукас Пападимос, който е на посещение в Брюксел и ще се срещне с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Съкращенията, които трябва да направи Атина, за да получи заема от ЕС и МВФ, са на стойност 3,2 млрд. евро само за 2012 година. Отделно днес (29 февруари) гръцкият парламент ще утвърди и реформи в пенсионната и здравната система, с които ще се орязват разходи. Пенсиите в Гърция ще бъдат намалени с 12-20%, а заплатите в публичния сектор – с 10%, като това важи за полицията и пожарна служба. Минималната заплата в страната пък ще бъде свалена с 22%.

Намалението на заплатите на пожарникарите и полицаите означава, че те ще взимат месечно 585 евро.

Приемането на новите съкращения ще бъде посрещнато с масови протести. Очаква се лекарите в Гърция да не работят заради значимото орязване на средствата за здравната система.

През 2011 година гръцката икономика се е свила с 6,8%, а през тази година не се очаква южните ни съседи да излязат на плюс, освен ако не се случи чудо. 2012 година ще е пета поредна година на рецесия в Гърция.

До 2020 година Гърция трябва да свали публичния си дълг до 120,5% от БВП, като в момента той е 160%.

Водещи

Най-четени