Гръцкото правителство не постигна съгласие по бюджетните съкращения 31.07 | 10:03

Страната е фалирала още през март, твърди икономист

От Ралица Стоянова

Коалиционните партньори в Гърция не постигнаха съгласие по исканите от кредиторите мерки за икономии в размер на 11,5 млрд. евро, съобщава гръцкият печат.

Има различия в подходите, предлагани от тримата коалиционни партньори - лидерите на "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, за това как трябва да се действа и откъде да се орязва, пише БТА.

Венизелос и Кувелис не били склонни да се намаляват доходи, като се надявали, че преговорите с Тройката ще донесат така желаното от Атина удължаване на срока на кредитното споразумение за след 2014 г., така че прилагането на мерките да се разсрочи във времето. Финансовият министър казал, че правителството търси все още тези 11,5 млрд. евро икономии и че се опитва да намери "оптимален" вариант, за да може исканите от Атина рестрикции да са по-безболезнени.

Вчера пратениците на Тройката - ЕК, ЕЦБ и МВФ, заявиха, че ще останат в Атина докато правителството финализира пакета от мерки.

Гърция е фалирала още през март, заедно с банковата система на страната, твърди гръцкият професор Янис Варуфакис в интервю за в."Фри съндей". Известният икономист смята, че удължаването на срока за погасяване на гръцкия дълг прави още по-сигурен банкрута на страната. Той препоръчва Атина да спре плащанията по дълга. 

Варуфакис е на мнение, че еврозоната би могла да излезе от кризата, но е категоричен, че валутният съюз ще се разпадне, ако една страна се оттегли от него.

Гръцкият икономист е известен като категоричен противник на подписания от Атина меморандум за финансова помощ и е против мерките за бюджетни съкращения. Той призовава за установяване на открита солидарност на богатите страни от северна Европа към по-бедните им роднини от периферията на валутния съюз. Според него дълговата криза, дефицитът и произхождащите от тях проблеми са по-скоро следствие от една "болна политика", водена от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени