Губим 240 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие 28.06 | 22:04

Проектите са рискови заради забавяне на изпълнението им

От Десислава Маданска

До края на 2013 г. България може да изгуби между 140 и 240 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол в петък.

Причините за риска от загуба на средства са свързани предимно със забавянето на изпълнението заради започнати съдебни производства и административни обжалвания на процедурите за избор на изпълнители по Закона за обществените поръчки. Други пречки пред усвояването на европарите са незадоволителното качество на изпълнението на  инфраструктурните проекти, което води до забавяне на верификацията. Също така и недостатъчната активност от бенефициентите при подаване на регулярни искания за плащания към управляващия орган на програмата.

В резултат на проверките са идентифицирани 84 договора с висок риск на обща стойност 158 млн. лева от общо 515 договора в изпълнение на стойност 1,727 млрд. лв.

По думите й като високорискови са определени проекти, по които не са сключени договори с основни изпълнители в рамките на десет месеца след договарянето на безвъзмездната помощ.

Министърът обясни, че тези проекти са с висок риск за програмата заради забавянето в изпълнението им, което води и до забавяне във верификацията на средствата. Очаква се през следващите дни да се проведат срещи с бенефициенти с рискови проекти, както и с Националното сдружение на общините, за да се определят конкретните стъпки по всеки проект. 

Терзиева посочи, че до момента са проведени 51 срещи с бенефициенти с рискови проекти и по всеки проект са определени стъпки за действие. Изготвен е и график за предявяване на искания за плащания към управляващия орган на ОПРР до края на 2013 г. По думите й обаче до момента няма основания за прекратяване на договори за безвъзмездна финансова помощ.

Най-четени