Губим 45 млн. евро при забавяне на газовата връзка с Гърция 25.07 | 15:06

Все още не е ясна цената на проекта, заяви Даниела Бобева

От Мария Стоянова

Забавянето на газовата връзка между България и Гърция може да ни струва скъпо. Ако това се случи, ще загубим 45 млн. евро от Европейския съюз (ЕС), което ще оскъпи целия стратегически проект. Това заяви вицепремиерът в оставка Даниела Бобева след първата среща в Кърджали по темата. 

Тя посочи, че съветите на трите общини, през чиято територия ще минава тръбата – Кирково, Момчилград и Кърджали, трябва да вземат спешно решение относно подробните устройствени планове на трасето.

"На този етап никой не може да се ангажира с конкретна цена, газопроводът преминава през 9 общини и всички те трябва да дадат своето одобрение чрез решения на общинските съвети", заяви Бобева, цитирана от "Стандарт".

Експерти поясниха, че независимо от формата на собственост на земята, през която ще минава тръбата, собствениците ще бъдат обезщетени по един и същи начин.

"Това ще се случи на един по-късен етап, когато се сформира оценителна комисия, но не по рано от одобрението на подробните устройствени планове", обясниха специалисти.

Експертът в Министерството на регионалното развитие Огнян Николов увери, че пътните отсечки, пресечени от тръбата ще бъдат възстановени, защото част от контрола е в ръцете на общините.

По въпроса с газовата връзка България-Гърция Бобева ще се срещне и с кметовете на другите две общини – Момчилград и Кирково, за да бъдат обсъдени подробностите и проблемите около проекта.

Изграждането на тръбата е поверено на смесеното дружество ICGB (Interconnector Greece-Bulgaria), в което половината от собствеността е на Българския енергиен холдинг. Дружеството е отговорно за финансирането, проектирането и изграждането на Междусистемна газова връзка Гърция-България.

Водещи

Най-четени