Губим годишно 1,8 млрд. лв. от укрити данъци, изчисли "Ърнст енд Янг" 09.11 | 20:13

Злоупотребяват заведенията, търговците на храни, алкохол, цигари и горива и такситата

От iNews.bg

1,8 млрд. лв. годишно губи държавата от недеклариран корпоративен данък и ДДС. Това показва проучване на "Ърнст и Янг", поръчано от една от водещите компании за картови разплащания.

В проучването компонентите на сивата икономика се разделят на пасивен и активен. При пасивния елемент от злоупотребите печели само едната страна от сделката. Това означава, че клиентът плаща цялата сума на стоката или услугата, но търговецът не я отчита по всички правила и укрива данъци.

Злоупотребите у нас се правят основно от търговци на храни, напитки и тютюневи изделия, както и от заведенията. В сферата на горивата и транспорта също има голям процент недекларирани данъци, посочват от "Ърнст и Янг" в изследването, разпространено до медиите.

Общо сивата икономика у нас е малко над 17,1% или с 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. В изчислението е включен и "активният компонент", при който печалба от недекларираната сделка имат и двете страни.

Пример за това могат да бъдат доставките на стоки, при които се заплаща в брой, отбелязва компанията.

Продажбата на храни, напитки и цигари са формирали 43.3% от сивата икономика в България през 2014 г., следвани от измамите с данъци и осигуровки в сферата на търговията с горива (9.4%), в ресторантите (8.1% дял), транспорта (7.7%), автосервизите (7.4%), сочи изследване на организацията за картови разплащане MasterCard и EY.

Противно на масовите вярвания делът на сивата икономика в местата за настаняване на туристи се оказва само 2.6% от общите измами. Приносът на вестниците, частните уроци и ветеринарните клиники е по 2.3%.

Според MasterCard окуражаването на електронните разплащания в страната ще намалят нивото на сивата икономика и може ефективно да реши нуждите на правителството от по-висока събираемост на данъчните приходи.

Изследването представя висококачествени иконометрични оценки на сивата икономика в България, включително общото й ниво и развитието от 2002 г. насам. 

Водещи

Най-четени