Гърция е изправена пред нова политическа криза 11.02 | 09:30

Петима министри хвърлиха оставки, предстои гласуване на реформи в парламента

От Ивайло Ачев

Най-вероятно в неделя (12 февруари) гръцкият парламент ще гласува по условията за заема от ЕС и МВФ на стойност 130 млрд. евро, които се превърнаха в истинска сага през изминалата седмица, предаде Reuters.

Коалиционният кабинет одобри всички условия късно снощи (10 февруари), но не и без допълнителна драма – петима министри от правителството на Лукас Пападимос подадоха оставки. Трима от тях са представители на ПАСОК, а двама – на партията ЛАОС.

Тепърва драма ще има и в неделя, а вероятно и в понеделник (13 февруари), тъй като лидерът на ЛАОС Георгиос Карадзаферис вече заяви, че няма да подкрепи в пленарна зала новите мерки.

Одобреният снощи пакет от мерки включва орязване с минимум 22% на заплатите в публичния сектор, орязване на пенсиите, което да спести поне 300 млн. евро (а ЕС иска 325 млн. евро), както и намаляване на средствата за здравеопазване и отбрана.

Междувременно пред гръцкия парламент полицията влезе в сблъсък с протестиращи и се наложи да използва сила, за да овладее тълпата. Гърция е в състояние на 48-часова всеобща стачка срещу новите реформи, които още повече ще свалят жизнения стандарт в страната.

Водещи

Най-четени