Гърция иска от кредиторите си 2 години отсрочка 21.06 | 16:49

Удължаването на срока на спасителния заем ще струва до 20 млрд. евро

От Ралица Стоянова

Гърция ще поиска от кредиторите си още две години, през които ще се опита да постигне фискалните цели, заложените в споразумението с т.нар. Тройка - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), информира Reuters.

Удължаването на срока ще струва допълнително между 16 и 20 млрд. евро, които трябва да бъдат привлечени под формата на чуждестранни инвестиции, смятат експерти.

Новият кабинет ще иска по-дълъг срок на спасителното споразумение, в който да бъдат изплащани обезщетения за безработица, както и намаляване на предвидените съкращения в обществения сектор, казва  редставител на Демократичната левица.

Документът за правителствена политика е бил договорен между Демократичната левица, ПАСОК и Нова демокрация, която спечели парламентарния вот в неделя. Той се очаква да бъде одобрен по-късно днес.

До този момент Гърция е получила международни заеми в размер на 147,6 млрд. евро. 73 млрд. евро от тях са по първата програма, от които 52,9 млрд. са от страните от еврозоната, а 20,1 млрд. - от МВФ.

По втората програма южната ни съседка е получила 74,6 млрд. евро, от които 25 млрд. само за рекапитализация на банките. Скоро ще бъдат преведени и оставащите 1 млрд. евро по този транш.

Следващите пари, които има да получава Гърция обаче, ще бъдат отпускани след оценката на Тройката, чиито мисии тепърва предстоят.

По-късно днес ще започне среща на неофициалната организация на финансовите министри от еврозоната - т.нар. Еврогрупа, на която ще бъде коментирано бъдещето на Гърция във финансово отношение. 

Водещи

Най-четени