Гърция намира енергийна алтернатива в газови находища от Израел и Кипър 29.03 | 11:19

Ще се проучват и петролни находища на гръцка територия

От Виолета Малинкова

Откритите големи находища на природен газ в източната част на Средиземно море могат да изискат създаването на нов коридор за доставки на суровините до Европа през Гърция. Това беше обявено от министъра на околната среда, енергетиката и климата на Гърция - Георгиос Папаконстантину по време на икономическа конференция в Атина, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според гръцкия министър находищата представляват нов аргумент в стратегическите дебати около енергийната ситуация в Гърция и региона. По негови думи вече няма да се говори само за руски и азербайджански природен газ, но в следващите месеци или години предстои да бъде обсъждан и трети коридор, предвид новите находища в Израел и Кипър.

Не се знае дали скоро няма да има и ново находище в Гърция, добави Георгиос Папаконстантину. Той уточни, че гръцката газова корпорация "ДЕПА" вече е провела първото проучване за изграждане на газопровод между Гърция и Кипър, за да сравни неговото строителство с други алтернативни варианти.

Гръцкият министър заяви, че през текущата година ще бъдат завършени сеизмичните проучвания в Йонийско и Егейско море, близо до остров Крит и ще бъдат извършени проучвателни сондажи в три области в Западна Гърция, които са обявени на търг. Изследванията ще се проведат в Патринския залив и на нос Катаколон в западната част на остров Пелопонес, както и в района на град Янина, в северозападната континентална част на страната. Предполага се, че в тези региони петролните запаси достигат 250 милиарда барела. За проучване на тези находища инвеститорите трябва да представят своите заявки до 2 юли.

Тепърва Папаконстантину ще се срещне с представители на израелската компания Delek и американската Noble Energy, които ще се занимават с експлоатацията на находищата на природен газ в Израел. Гръцкият министър вече подписа споразумение с израелския си колега Узи Ландау за взаимно сътрудничество на двете страни в областта на управлението на водните ресурси.

Първоначално беше планирано, че Гърция, Кипър и Израел ще подпишат и тристранно споразумение за енергийното сътрудничество, но засега това не се случи поради факта, че министърът на търговията, индустрията и туризма на Кипър отскоро е на поста си и все още не е наясно с всички започнати дела.

Узи Ландау се срещна също и с министъра на външните работи на Гърция - Ставрос Димас, за да обсъдят възможностите за задълбочаване на отношенията между двете страни. По данни на министерството на външните работи на южната ни съседка, министрите са обсъдили също и новооткритите нефтени находища в източното Средиземноморие и възможностите за мащабно енергийно сътрудничество между страните.

Новооткритите петролни залежи са новият билет, с който Гърция е на път да остави спомена за кризата в миналото.

Водещи

Най-четени