Гърция обещава да изпълни задълженията си към кредиторите 11.10 | 10:55

До края на октомври трябва да бъде приет бюджета за 2012 година

От Ивайло Ачев

Гърция ще спази ангажиментите си към кредиторите и ще въведе още по-сериозни реформи в пенсионната система и държавната администрация, предаде Bloomberg.

"Това, което ние трябва да направим, е да изпълним обещаното до края на октомври", каза гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос. Той обеща, че правителството ще осигури и парламентарна подкрепа за проектобюджета на Гърция за 2012 година, който включва съкращаване на 30 хил. служители в държавната администрация.

Обещанието на Венизелос идва в светлината на опитите на Германия да бъде прието по-голямо отписване на гръцки дълг, отколкото първоначално се говореше. Според премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер размерът на отписване може да обхване 60% от гръцкия дълг. Белгийският премиер Ив Льотерм пък заяви, че кризисната среща на лидерите на еврозоната, назначена за 23 октомври, ще се фокусира върху укрепването на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), а не върху подновяването на споразумението за орязване с 21% на стойността на гръцките облигации.

Водещи

Най-четени