Гърция обяви война на големите длъжници 22.11 | 13:56

Вълна от арести на гръцки бизнесмени с големи задължения към държавата

От iNews.bg

Гърция най-накрая започна да предприема действия, с които би могла да уталожи до известна степен общественото недоволство в страната, причинено от факта, че повечето мерки, с които кабинетът се опитва да си набави средства, са насочени към обикновените хора, но не и към бизнеса и големите длъжници на държавата.

През последните седмици икономическата полиция се задейства и днес за задължения към държавата беше арестуван 55-годишен бизнесмен, съобщи електронното издание на в. "Етнос". Мъжът е собственик на производствено предприятие и дължи на държавата над 1,7 млн. евро.

Вълната от арести на бизнесмени за задължения към държавата над 150 000 евро последва приемането на новия закон за борба с укриването на данъци.

Сред задържаните вчера при акция на икономическата полиция е и изпълнителният директор на телевизионния канал Alter и издател на икономическия вестник "Козмос ту епендити" Костас Яникос, който дължи 1,2 млн. евро на държавата и днес ще даде показания пред прокурор.

Днес пред правосъдието се изправя и 66-годишен управител на фирма за внос и износ на храни. Той дължи на държавата 1,25 млн. евро, а срещу него вече има стари съдебни решения по обвинения в укриване на данъци.

За големи дългове към държавата на по три години затвор вече бяха осъдени двама бизнесмени. В Солун също текат подобни дела през последния месец.

Повечето от арестуваните големи длъжници на държавата погасяват задълженията си, а друга част предприемат частично погасяване, посочи телевизия Мега.

Целта на икономическия щаб е да бъдат увеличени приходите от данъци, тъй като през първите десет месеца на годината е регистриран спад от 4,1% спрямо същия период на миналата година. 

Водещи

Най-четени