Гърция отива в Брюксел без пълно вътрешно споразумение 09.02 | 09:40

Въпросът с намаляването на пенсиите остана нерешен от Атина

От Ивайло Ачев

След поредна бурна нощ на преговори партиите в управляващата гръцка коалиция така и не успяха да постигнат споразумение относно всички условия по втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро, който ЕС и МВФ са готови да предоставят на южните ни съседи, предаде Reuters.

Нерешен остана въпросът с пенсиите в страната. Намалението от 15%, което трябва да се направи, за да се вземе европейският заем, се струва твърде голямо на гръцките политически лидери, които категорично отказват да го одобрят. Липсата на съгласие по този въпрос означава, че най-вероятно гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос ще застане пред партньорите от еврозоната и пред представителите на Тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ) на днешната среща (9 февруари) без да може да им предложи окончателно вътрешно споразумение по условията на заема.

Според неназован източник на Reuters обаче липсата на вътрешно разбирателство сред гръцките партии ще накара ЕС и МВФ да дадат на Гърция още една година, за да може страната да реализира 4,5 млрд. евро първичен бюджетен излишък. В момента ЕС и МВФ искат това да се случи до 2014 година, но сега вероятно ще се съгласят на срок до 2015 година.

Остава открит и въпросът с икономиите, които Гърция трябва да направи. Само през тази година са необходими 3,3 млрд. евро бюджетни орязвания. Но източници от Атина твърдят, че Венизелос ще предложи на колегите си от еврозоната Гърция да направи бюджетни съкращения и вдигане на данъците в страната, които да спестят 13 млрд. евро между 2012 и 2015 година.

Като цяло обаче споразумението за отписване на част от дълга към частните кредитори на Гърция вече се оформя. Най-вероятно 70% от този дълг на Гърция ще бъде отписан, а средствата по останалите облигации ще бъдат връщани при доходност от 3,5% - толкова, колкото Атина първоначално искаше.

Лидерите на еврозоната обаче желаят пълния пакет от мерки – условията по пакета от 130 млрд. евро плюс сделката с частните кредитори, да бъдат оформени преди 15 февруари, тъй като ще е необходимо време да се задействат финансовите инструменти за опрощаване на дълга към частните кредитори. През март Гърция трябва да възстанови 14,5 млрд. евро от задълженията си по държавните си ценни книжа, а при сегашното състояние на страната това е невъзможно.

Водещи

Най-четени