Гърция получи навреме пари от ЕС и МВФ 20.03 | 15:00

Атина ще покрие задълженията си по изтичащи облигации

От Ивайло Ачев

Гърция получи първия транш от втория заем от ЕС и МВФ. Траншът е в размер на 7,5 млрд. евро, като тези пари ще се използват за изплащане на задължения по облигации с изтичащ падеж, предаде Reuters.

Вторият заем е в размер на 130 млрд. евро, а сегашният транш е разделен на две – 5,9 млрд. евро от ЕС и 1,6 млрд. евро от МВФ. От този транш за погасяване на задължения по облигации ще бъдат използвани 4,66 млрд. евро, които ще отидат в ЕЦБ и други централни банки от страните-членки на еврозоната. Падежът на съответните гръцки облигации, който е тригодишен, изтича днес (20 март).

Именно изтичащият днес падеж беше една от основните причини да се бърза да бъде осигурен втори заем за Гърция. В противен случай южните ни съседи щяха да влязат във фактически фалит.

Междувременно говорител на гръцкото правителство съобщи, че днес или най-късно утре (21 март) ще бъде обявено името на заместника на Евангелос Венизелос. Венизелос, който беше финансов министър на Гърция, се оттегли от поста си и пое лидерския пост на ПАСОК.

Водещи