Гърция помоли за "глътка въздух" 24.08 | 16:31

Меркел потвърди, че иска страната да остане в еврозоната

От Ралица Стоянова

Гърция не настоява за повече средства, а за повече време и "глътка въздух". Това е заявил гръцкия премиер Андонис Самарас на срещата си с германският канцлер Ангела Меркел днес, информира Marketwatch.

Меркел, от своя страна, е казала, че иска Гърция да остане в еврозоната, пише Econ.bg. Тя обаче е добавила, че първо трябва да излезе докладът на тройката международни кредитори - Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Той ще бъде изготвен следващия месец, преди европейските лидери да решат дали ще дадат повече време на Гърция да приложи бюджетните икономии.

Германският канцлер каза, че при обсъждане на въпроса с френския президент Франсоа Оланд ден по-рано, двамата са постигнали съгласие относно това, че искат Гърция да остане във валутния съюз. Страната обаче първо трябва да изпълни заложените си цели, предаде Reuters.

Меркел заяви, че е убедена в поетия ангажимент от страна на гръцкото правителство за решаване на тежката икономическа ситуация в страната.

Строгите мерки са поставени като условие от международните кредитори, а срокът, в който трябва да бъдат въведени, е до 2014 г.

Гръцкият министър-председател вече помоли за отсрочка от две години.

 

 

 

Водещи

Най-четени