Гърция склонна на нов спасителен пакет 04.02 | 11:27

Атина обаче не иска бюджетни икономии

От Десислава Маданска

Атина е склонна на нов спасителен пакет, но в него да не са включени мерки, изискващи бюджетни икономии и други рестрикции. Очакванията са средствата да са в размер на 10-12 млрд. евро.

Представител на икономическия екип на правителството казал, че дебатът, който започнал след срещата на Еврогрупата миналия понеделник между финансовите министри на Германия и Франция, се движи в позитивна посока за Гърция, коментират гръцките вестници. 

В. "Вима" цитира говорител на германското министерство на финансите, според когото, ако е необходим трети спасителен пакет за Гърция, то той ще стане известен в средата на годината и ще бъде предоставен на страната. Той изключил вероятността от ново отписване на гръцкия дълг. 

Планът, който германското финансово министерство подготвял и се оценявал позитивно от правителството, щял да бъде задействан, след като Евростат потвърди на 23 февруари регистрирания от Атина първичен бюджетен дефицит за 2013 г., информира БТА. Окончателните решения по този план се очаква да бъдат взети на срещата на Еврогрупата на 5 май. 

Водещи

Най-четени