Гърция трябва да направи реформите - иначе излиза от еврозоната 25.04 | 11:29

Мнението е на гуверньора на Гръцката централна банка

От Ивайло Ачев

Ако условията по втория помощен пакет от ЕС и МВФ не се спазват и след предсрочните парламентарни избори на 6 май тази година, може да се наложи Гърция да излезе от еврозоната. Това мнение беше изказано от гуверньора на Гръцката централна банка Георгиос Провопулос, цитиран от Euobserver.

"В момента на везните седят два варианта – или да направим болезнена, но необходима реформа на икономиката си с помощта на партньорите си в еврозоната, или да се върнем няколко десетилетия назад с излизане от валутния съюз на ЕС и да преживеем икономически социален упадък", каза Провопулос.

Изказването на гръцкия гуверньор дойде в момент, в който всички гръцки партии се готвят за предстоящите избори и съответно гласът на избирателите се чува много силно. Откакто бяха дадени външни заеми от ЕС и МВФ на Гърция, страната беше принудена да се обвърже с мащабни реформи, свързани с ограничения при пенсии и заплати, което доведе гръцкото общество до състояние на перманентно недоволство. Според 66% от гърците условията по заемите от ЕС и МВФ трябва да бъдат предоговорени от следващото правителство.

Междувременно Гръцката централна банка ревизира в посока надолу прогнозите си за тази година. Банката очаква свиване на гръцката икономика от 5%, а не от 4,5%, както беше доскоро.

Водещи

Най-четени