Гърция трябва да реши за заема, казват от ЕС 06.02 | 09:38

Европа се умори от дългите преговори с частните кредитори

От Ивайло Ачев

11:00 българско време днес (6 февруари) или само час и половина – толкова време има Гърция, за да обяви дали се съгласява с окончателните условия на ЕС за отпускане на спасителния пакет от 130 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Вчера (5 февруари) гръцкият премиер Лукас Пападимос води дълги разговори с лидерите на трите основни партии в страната в опит да ги убеди да приемат европейските условия. Те включват редица реформи, включително сериозно орязване на заплатите в публичния сектор, което със сигурност ще раздразни гръцките избиратели.

Днес (6 февруари) трябва да бъдат решени въпросите относно реформата на трудовия пазар – заплати плюс намаляване на бонуси, както и как да бъдат предпазени гръцките банки, които буквално са затрупани с гръцки облигации и са в тежко положение. От две седмици насам Атина преговаря безуспешно с частните си кредитори затова колко от дълга ѝ да бъде опростен и каква доходност да плаща по оставащите облигации, които държат големите чуждестранни банки.

Перспективата за нови бюджетни орязвания за публичния сектор веднага предизвика най-големите гръцки профсъюзи, които се заканиха, че от утре (7 февруари) ще организират общонационална стачка. Профсъюзите ADEDY и GSEE представляват 2 млн. души.

През март Гърция трябва да покрие задължения от 14,5 млрд. евро. Задълженията са по изтичащи гръцки ценни книжа.

Водещи

Най-четени