Гърция увеличава данъчните приходи, казват от ЕК 15.03 | 17:32

Брюксел оповести втория доклад за напредъка на Гърция

От Ивайло Ачев

Работната група на Европейската комисия за Гърция предостави втория си доклад за напредъка на южните ни съседи по условията на втория помощен заем, който ЕС и МВФ предоставиха на Атина, съобщават от Бюксел.

Докладът дава конкретни данни за прогреса, постигнат по отношение на подобряването на капацитета на Гърция за усвояване на средства на ЕС (над средния за ЕС) и по отношение на определянето и предоставянето на техническа помощ за Гърция в девет ключови области с подкрепата на около двадесет държави-членки на ЕС, Европейската комисия и МВФ.

Според данните Гърция е подобрила събираемостта на данъци през 2011 година. Отчетени са данъчни приходи от 946 млн. евро данъци при поставена цел от 400 млн. евро. По оценка на ЕК обаче потенциалът в събиране на данъци може да достигне 8 млрд. евро.

Тепърва ще трябва да има още подобрение в борбата с данъчните измами от по-заможни гръцки граждани и големи корпорации, гласи друго заключение на доклада.

По отношение на административната реформа тепърва предстои да се дават оценки, но Атина вече прие пътна карта за реформиране на централната, местната и регионалната администрация. Вече е в сила закон, който позволява оценка на преструктурирането на 15 министерства в Гърция. На първо място ще се оцени структурата на държавната реформа и електронното управление на гръцкото министерство на околната среда.

По оценка на ЕК Гърция вече постига прогрес в опростяването на процедурите за обществени поръчки, за стимулиране на износа, за премахване на бюрократични спънки пред растежа на ключови икономически сектори и за либерализация на регулирани професии. Трябва обаче да се работи по отношение на контрола върху стартиращия бизнес и други лицензионни изисквания.

Освен това в момента се подготвя реформа и на гръцкото здравеопазване, като се предвижда оказване на техническа помощ от ЕС за създаване на ефективен механизъм за регулиране на цените на лекарствата, както и за изграждане на електронна услуга за медицински рецепти.

Работната група за Гърция започна работа през месец септември 2011 година и мандатът ѝ е да определи и координира техническата помощ, от която се нуждае Гърция, за да изпълни поетите от нея ангажименти в рамките на програмата за икономическо приспособяване.

Водещи

Най-четени