ДАНС ще проверява изкривяването на пазара за месо и мляко 01.08 | 11:26

Даваме все повече субсидии, а цените не намаляват, казва земеделският министър

От Ивелина Георгиева

Срещата при премиера Бойко Борисов между млекопреработватели, месопреработватели, животновъди и представители на търговските вериги приключи.

Земеделският министър Мирослав Найденов определи разговорите като бурни, доста откровени и коментира, че нова среща в същия състав ще има след две седмици.

По думите му всяка година правителството увеличава субсидиите за животновъдите, а в същото време не се усеща намаляване на цените от страна потребителите. "Това не може да продължи по този начин", категоричен беше той и допълни, че е факт - по веригата има определено изкривяване.

За да бъде открит къде е проблемът - премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверки от страна на службите- в това число НАП, ДАНС и Икономическа полиция. Те трябва да засилят работата си по отношение на финансовите потоци от средства, неплащането на данъци и каква част от производството на мляко и месо е в сивия сектор.

Животновъдите със сигурност са на загуба, българските преработватели също. И големите търговски вериги също обявяват, че работят на загуба, уточни още Мирослав Найденов.

Той допълни, че ще поиска разрешение субсидията за глава добитък да бъде изтеглена след 15 октомври, а правителството да разреши още 27 млн. лева да бъдат отпуснати за сектора.

Найденов е разпоредил на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) да предприеме драконовски проверки на вноса на суровини отвън – и най-вече на млякото.

Земеделският министър заяви още, че очаква следващата среща, след две седмици, да бъде по-продуктивна. "Тази не беше такава", обяви той.

Търговските вериги не натискат производителите и преработвателите, а водят преговори, заявиха от своя представители на големите магазини у нас. Този коментар е свързан с обвиненията, че големите вериги поставят специални условия и така, образно казано "извиват ръцете" на българския производител.

По време на срещата обаче представителите на магазините коментираха, че няма да допуснат увеличение на цените. 80-90% от стоките в големите вериги у нас са от български производители. Големите вериги купуват млякото от производителите за около 50-60 стотинки за литър. За килограм сирене плащат между 4 и 16 лева, а за сиренето от чисто мляко – между 8 и 16 лева.

За първи път чуваме за проверки, но те не ни притесняват, заявиха в заключение представителите на големите магазини.

Най-четени