ДКЕВР: Спирането на газа за Киев няма да повлияе на цените у нас 16.06 | 14:12

Българската страна следи с особено внимание ситуацията с Украйна

От Мария Стоянова

Засега не се очаква спирането на доставките на газ за Украйна от страна на Русия да окаже влияние върху цените на газа у нас. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев във връзка със ситуацията между Русия и Украйна.

По думите му все оше няма нещо, което да повлияе върху цената на природния газ. Ако има промяна, тя ще бъде на база на разчетите на дружеството, а засега от "Булгаргаз" са заявили, че не искат промяна в цените, каза още Боев, предаде БТА.

Българската страна следи с особено внимание динамично променящата се ситуация, свързана с доставките на природен газ за България и Европа през Украйна и при необходимост има готовност да предприеме незабавни действия за защита на интересите на българските потребители, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Към момента няма промяна в режима параметрите са в рамките на договорените. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната.

За гарантиране на сигурността на газовите доставки в България се следват редица мерки, даващи възможност за своевременни действия и обезпечаване на нуждите на потребителите в страната, допълват от министерството.

Към днешна дата в ПГХ "Чирен” има налични 355 млн.куб.м природен газ, като във връзка с динамичната ситуация в Украйна в хранилището продължава да се нагнетява газ и в момента. При негативно развитие на ситуацията и сериозни индикации за спиране на доставките за България, всички заинтересовани страни и обществеността ще бъдат своевременно информирани, допълват от ведомството.

Припомняме, че днес изтече крайният срок, в който "Нефтогаз" трябваше да изплати 1,96 млрд. долара на "Газпром". Плащане обаче не се извърши и от руския енергиен гигант подадоха иск в Стокхолмския арбитражен съд срещу украинската компания за 4,5 млрд. долара.

Водещи

Най-четени