ДКЕВР все пак откри нарушения при двойните фактури за ток 31.01 | 11:51

Енергоразпределителното дружество ще получи констативен протокол

От iNews.bg

Двойните фактури, които клиентите на "Енрги – Про” получиха,  все пак се оказаха  в нарушение на нормативната уредба. Това стана ясно от съобщение на сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  В него се казва, че  след проверката са установени несъответствия между графика за отчитане на електромерите през декември и реално извършения.

Също така  регулаторният орган е установил, че  клиентите  на ЕРП- то не са били уведомени.Заради несъответствията на дружеството ще бъде връчен констативен протокол.

Комисията е извършила проверка за отчитането и фактурирането на количествата електрическа енергия, съгласно действащата нормативна уредба.

Бяха констатирани несъответствия между утвърдените от ДКЕВР Общи условия и тяхното прилагане от страна на лицензираните дружества "Енерго-Про Мрежи" АД и "Енерго-Про Продажби" АД, посочва регулаторът.

Обявеният график за отчет на електроенергия в издадените за месец декември 2014 г. фактури не съвпада с реално извършения от дружеството междинен отчет.

Клиентите не са били своевременно информирани за промяната на графика, съгласно чл. 23, ал. 1 от Общи условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на "Енерго-Про Мрежи", е констатирала ДКЕВР.

След като избухна скандалът с двойните фактури  икономическият министър Теменужка Петкова заяви, че формално двете сметки, издадени от ЕРП-то, не са в нарушение на  нормативната наредба. Според нея това се дължало на несъвършенства в законодателството. 

Водещи