ДКЕВР предлага 8,6% поскъпване на природния газ, "Булгаргаз" иска 13,86% 20.09 | 12:06

По мнението на ДКЕВР увеличението трябва да е от 47,93 лева, а от "Булгаргаз" искат 77,23 лева

От Ивайло Ачев

С 8,6% да се увеличи цената на природния газ през последното тримесечие на годината предлага в свой доклад работна група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Докладът е публикуван на сайта на ДКЕВР.

От ДКЕВР изчисляват, че цената на природния газ при продажба от страна на "Булгаргаз" на краен потребител следва да е 605,15 лева за 1000 кубически метра. Това означава увеличение от 47,93 лева (8,6%) спрямо третото тримесечие на годината.

Към настоящия момент няма как в цената на синьото злато да бъде включен надвзетия и недовзетия приход на "Булгаргаз", защото някои от данните в тази насока са още прогнозни и могат да претърпят промяна.

Съгласно предложението на "Булгаргаз" увеличението на цената на природния газ през последното тримесечие на годината спрямо третото трябва да е от 13,86% (77,23 лева). Компанията припомня, че ценообразуващ елемент на стойността на газа са средноаритметичните стойности на месечните котировки на алтернативните горива за предходните девет месеца. Те са се изменили по следния начин:

- мазут със съдържание на сяра 1% - увеличение на цената с 10,8%;

- мазут със съдържание на сяра 3,5% - увеличение на цената с 10%;

- газьол със съдържание на сяра 0,2% - увеличение на цената с 8,4%.

Отделно цената се изменя и по предварително заложени параметри в договорите на "Булгаргаз" с различните доставчици.

Водещи

Най-четени