ДКЕВР решава как да компенсира ЕРП-тата до април 21.03 | 16:41

Първо обаче дружествата трябва да представят оценките си колко им се дължи

От Георги Георгиев

Начинът, по който да се компенсират енергоразпределителните дружества за разходите им за купуване на зелена енергия, ще стане ясен през април. Това се разбра от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от БНТ.

Първо обаче ЕРП-тата трябва да представят оценките си колко им се дължи, припомни Боев. Той обясни, че жалбите от НЕК, че енергодружествата не плащат навреме, са от февруари и решението на регулатора да започне процедура по отнемането на лицензите е взето не за ден, а след проверки, съгласувани със закона.

Преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че балансът в енергийната система е под въпрос и предупреди, че държавата ще отнеме лицензите на трите електроразпределителни дружества, ако не платят около 320 млн. лв., прихванати от фактури на НЕК.

И трите дружества – ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN започнаха да чистят дълговете си към НЕК.

Ако се стигне до отнемане на лиценз на ЕРП-тата, на тяхно място ще бъде назначен т.нар. особен управител. Той няма да може да продава или прехвърля собственост, както и да се разпорежда с нея.

Друга особеност е, че дружество с отнет лиценз не може да кандидатства за получаване на такъв през следващите две години, припомнят от Econ.bg.

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков заяви, че отнемане на лиценз не означава дружеството да спре да работи. Подобни действия означават смяна на ръководството. По думите му, за да се отнеме лиценз на една компания, трябва да бъде сменено нейното управление.

Водещи

Най-четени