ДНСК гледа под лупа училища, болници и детски градини 04.02 | 15:10

Инспектори ще следят за нарушения в сградния фонд

От Десислава Маданска

Състоянието на сградите на училищата, детските градини и болниците в страната ще бъде детайлно проверено. Инспекциите ще се извършват от експерти от Дирекцията за национален строителен контрол, заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

По думите му това не е наказателна операция. Той обясни, че трябва да се провери състоянието на сградния фонд и ако има изменения и нарушения, своевременно да се предприемат мерки за обезопасяване на тези обекти.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър подготвя обществените поръчки за 10 млн. лева, отделени от правителството, за подготовка на кадастрални карти. По думите на главния секретар на агенцията Мария Пирянкова ще се започне с възлагането на кадастралните и специализираните карти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в област Бургас - в землища, попадащи на територията на Приморско, Царево, Бургас, Несебър, Созопол.

Ще се започне също и кадастралната карта на Костинброд, а после и на град София за осем столични района, които сега са без такива карти. Всички тези карти, заедно с картите на Добрич и Варна, попадащи в зоната от 2,5 километра по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, ще са готови до края на тази година. Евентуалните грешки, ако такива бъдат допуснати, ще бъдат отстранени от изпълнителите в срок от 2 до 5 години.

Министърът каза още, че по държавната инвестиционна програма са постъпили предложения на общини и области на стойност 1,566 млрд. лв., което е почти три пъти повече от отделените средства. Решението е било от всяка община да се избере по един проект.

Данов добави, че 44 общини нямат задания за Общи устройствени планове, като за тях за тази цел са заделени около 550 000 лв.

Водещи

Най-четени