ДФЗ с нов механизъм за потвърждаване на банковите гаранции 28.06 | 15:48

Споразумението с банките ще ускори изплащането на субсидии на стопаните

От Ралица Стоянова

Фонд "Земеделие" въведе нов механизъм за потвърждаване на банковите гаранции от търговските банки. До момента фондът е подписал споразумение с 11 търговски банки за сътрудничество при потвърждаване валидността и автентичността на гаранциите, издадени в полза на фонда.  

Някои схеми и мерки за подпомагане, прилагани от ДФЗ, изискват от кандидатите да представят банкови гаранции, издадени от банките или техните поделения в страната. Потвърждаването на тези гаранции е необходим административен процес, който гарантира прозрачността и сигурността при изплащането на публични средства.

След няколко работни срещи с представители на банките и Асоциацията на банките в България бе възприет нов, съвместно разработен механизъм за потвърждаване на банкови гаранции. Съгласно постигнатото споразумение банките и фонд "Земеделие" ще обменят информация в електронна система с квалифициран електронен подпис.

Банките, подписали споразумението с ДФЗ, са: "Алианц банк България", "Банка ДСК", "Българска банка за развитие", "Интернешънъл асет банк", "Прокредит банк България", Първа инвестиционна банка, "Сибанк", "Уникредит булбанк", "ЧПБ Тексим", "Алфа банк", "Юробанк", "Еф джи България".

Изпълнението на споразумението ще съкрати значително срока за проверки и ще ускори изплащането на субсидии на бенефициентите на ДФЗ.       

Водещи

Най-четени