Дават на концесии пристанищата в Лом и Несебър 29.08 | 16:56

Срокът на двете концесии е 35 години, а концесионерите ще бъдат определени в открита процедура

От Ралица Стоянова

Правителството открива процедури за предоставяне на концесии за услуга върху пристанищните терминали "Несебър" и "Лом", съобщиха от правителствената пресслужба.

Срокът на двете концесии е 35 години, а концесионерите ще бъдат определени в открита процедура.

Бъдещият концесионер на пристанищен терминал Несебър трябва да направи задължителни инвестиции в размер не по-малък от 680 000 лв. без ДДС през първите 10 г. и поне 2,18 млн. лв. за целия срок на концесията.

Критериите за комплексна оценка на офертите за пристанищен терминал Несебър са инвестиционно предложение (с относителна тежест 30%), бизнес предложение (с относителна тежест 15%), предложение за фиксираната част на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 30%) и предложение за променлива част на годишното концесионно плащане (с относителна тежест 25%).

Концесионерът на пристанищен терминал Лом ще трябва да инвестира за първите четири години не по-малко от 6 375 000 лв., включително и разходите за закупуване на техника и активи на "Пристанищен комплекс Лом” ЕАД. Инвестициите от петата година до края на срока на концесията трябва да са над 16 062 000 лв.

Офертите за пристанище Лом ще се оценяват според инвестиционното предложение (с относителна тежест 5 на сто), бизнес предложението (с относителна тежест 5 на сто), предложението за средногодишния товарооборот (с относителна тежест 25 на сто), размера на годишното фиксирано концесионно плащане (с относителна тежест 50 на сто) и размера на променливото концесионно плащане (с относителна тежест 15 на сто).

Това са поредните пристанища, които правителството реши да бъдат отдадени на концесия. Процедурата за концесията на пристанище "Видин-юг" започна на 1 август, а тази за пристанищен терминал "Русе-Запад” - в средата на юли.

Водещи

Най-четени