Дават над 2 млн. лв. за анализ на ж.п. сектора у нас 25.09 | 14:49

Проектът обхваща пазарното търсене, персонала в сектора и инфраструктурата

От Ралица Стоянова

В рамките на една година ще бъде направен анализ на железопътния сектор в България.

Той ще бъде извършен от българо-германският консорциум "ИнфраКеър - ТрансКеър" на три етапа по три договора по Оперативна програма "Транспорт”. Стойностите на трите договора са както следва: 624 000 лева без ДДС за първия, 995 000 лева без ДДС за втория и 445 000 лева без ДДС за третия.

Това стана ясно на пресконференция за представяне на проекта, информира Агенция "Фокус”.

По първия договор ще се направи оценка на пазарното търсене на пътнически услуги и изготвяне на мерки за тяхното оптимизиране. Очакванията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е, че този анализ ще послужи за изготвянето на проект за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ "Пътнически превози” в следващия програмен период на оперативната програма.

По втория договор ще бъде направен анализ на администрацията и персонала в железопътния сектор – БДЖ, НКЖИ, МТИТС с цел повишаване на ефективността на БДЖ "Пътнически превози”.

Анализът, който ще бъде извършен по третия договор, ще допринесе за подобряване на работата на Национална компания "Железопътна инфраструктура” в рамките на предвидения държавен бюджет. Ще се предложат решения за намаляване на разходите за поддръжка на инфраструктурата, оптимизиране на центровете за управление на движението.

В НКЖИ към момента няма необходимата ефективност - както на организацията на работа, така и на персонала, и на работното място. Това каза зам.-генералният директор на компанията Христо Алексиев. Проектът ще подпомогне за по-добрата ефективност на служителите, според него.

Водещи

Най-четени