Дават помощи за участие в изложение на овцевъдите във Велико Търново 04.04 | 15:35

Изложението цели популяризация на Синтетична популация Българска Млечна

От Деляна Петкова

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ "Помощ за участие в изложение по овцевъдство – Национален събор на овцевъдите в България във Велико Търново", съобщиха от земеделското министерство

Бенефициенти на помощта са малки и средни предприятия, които обаче са регистрирани като земеделски производители и  развъждат племенни животни под селекционен контрол.

Този контрол се извършва от Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска Млечна (НАРСПБМ).

Помощта ще бъде отпускана чрез субсидирани услуги от Асоциацията и не може да включва директни плащания на парични суми към земеделските производители, подчертават от Министерството. В този случай схемата предвижда финансиране на до 70% от таксата за участие на животно в изложението.

Развъдната програма изисква чистопородно развъждане на породата Синтетична популация Българска Млечна. Спазването на това изискване е и едно от условията за отпускане на помощи.

Освен това регистрираният земеделски производител трябва да притежава и зоотехнически сертификат или сертификат за произход, който да покаже породната принадлежност на животните, независимо от това дали земеделският производител е член или не на НАРСПБМ.

Участието в изложенията по овцевъдство цели популяризиране постиженията и възможностите на овцете от породата Синтетична популация Българска Млечна, показване на достиженията в селекцията, обогатяване на знанията и засилване на контактите в рамките на мероприятията.

Помощта е с краен срок на приложение до 31 декември 2013 година.

Водещи

Най-четени