Дават шанс на акционерите на КТБ да осигурят необходимия ресурс 18.07 | 13:16

Министър Чобанов е разговарял по телефона с изпълнителния директор на Оманския фонд

От iNews.bg

Ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност) за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е заявил финансовият министър Петър Чобанов в телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на КТБ АД.

Чобанов подчертал, че държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това било обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, съобщават от финансовото министерство.

В разговора двете страни изразили увереност, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени тезите, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповторили готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение, казват още от ведомството.

Водещи

Най-четени