Дадоха още месец на желаещите да купят Globul 19.03 | 14:18

Собственикът на телекома очаква 700 млн. евро от сделката

От Ралица Стоянова

Гръцкият оператор OTE е удължил с един месец крайния срок за подаване на оферти за родния Globul. Очакванията на оператора са сделката да донесе около 700 млн. евро (915 млн. долара), съобщава Reuters, като се позовава на двама източници, запознати с плановете на компанията. Към Globul вече са проявили интерес Turk Telekom, мобилният оператор Turkcell, норвежката компания Telenor, както и Deutsche Telekom, която има 40% дял в ОТЕ, пише Econ.bg.

Те трябваше да подадат обвързваща оферта до 18 март, но ОТЕ удължи сроковете, тъй като двете компании и участниците в търга се нуждаят от повече време, за да изготвят правните си документи. Крайният срок е удължен с един месец до 18 април.

ОТЕ обяви плановете си за продажба на втория по големина мобилен оператор в България още миналата година като част от усилията си за рефинансиране на дълга си от 1,65 млрд. евро до началото на 2014 година.

В началото на март стана ясно, че телекомът може да реши да не продава Globul, след като си осигури 700 млн. евро чрез емисия облигации и продажбата на сателитните подразделения Hellas и SAT за 208 милиона евро.

Емисията обхвана голяма част от задълженията на ОТЕ за погасяване на дълговете за тази година, намалявайки затруднената ликвидност до такава степен, че дружеството да може да се справи с дълга си, дори без да се налага да продава "Глобул”.

Българският оператор генерира около 7% от продажбите в ОТЕ и около 9% от печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA). EBITDA маржът на Globul за 2012 г. е около 36%, т.е. малко по-висок от 35-те процента за цялата група.

Още бизнес материали вижте в Econ.bg:

Пореден спад при продажбите на нови автомобили в ЕС

КЗК глоби имитатори на лепило "Капчица"

Водещи

Най-четени