Дадоха рейтинг A/A1 на Черноморската банка за търговия и развитие 27.06 | 15:01

Рейтингът е присъден от Standard & Poor`s

От Деляна Петкова

Рейтинговата агенция Standard & Poor's присъди на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) кредитен рейтинг на емитент "А" за дългосрочните и "А1" за краткосрочните облигации със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите у нас.

Standard & Poor's заявява, че рейтингите отразяват силната капитализация и ликвидност на ЧБТР, показващо добри резултати портфолио за заеми в исторически план и непрекъсната силна подкрепа от акционерите на банката.

Черноморската банка за търговия и развитие е независима международна институция с регионален характер. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-учредителки. България е една от страните, учредили ЧБТР заедно с Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна, уточняват от министерството. 

Седалището на ЧБТР е в Солун. Понастоящем постът управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие се заема от заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева.

ЧБТР подкрепя икономическото развитие и регионалното сътрудничество, предоставяйки заеми, кредитни линии, гаранции за проекти и търговско финансиране в държавния и частния сектор на страните-членки.

Основният капитал на банката е приблизително 4,75 млрд. долара. България е с дял от 13.5% в акционерния капитал на ЧБТР. Членството във финансовата институция създава възможност за участието на страната в съвместни инфраструктурни проекти в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество и за влияние върху финансирането и реализацията на тези проекти.

Водещи

Най-четени